Grandmaster

Grandmaster är en titel som tilldelas schackspelare av världsschackorganisationen FIDE. Uppnår man Grandmaster-titeln så hålls denna titel livet ut och är förutom världsmästartiteln den högsta titeln som en schackspelare kan uppnå.

Stormästare

Garry Kasparov, derömd Grandmaster

På svenska kallar man Grandmaster för Stormästare och är som sagt näst efter världsmästare den bästa och högsta titeln man som schackspelare kan uppnå. Man förkortar denna titel som GM då den som sagt egentligen heter Grand Master. År 1914 gick startskottet då denna titel delades ut för allra första gången utav den ryska tsaren Nikolaj den andra till fem spelare som kom till final i Sankt Petersburg. Dessa fem spelare hette José Raúl Capablanca, Siegbert Tarrasch, Frank Marshall, Emanuel Lasker samt Aleksandr Alechin.

De flesta stormästarna är dessvärre män, men det finns även en hel del grymma kvinnor som kammat hem titeln. Nona Gaprindasgvili var den allra första kvinnan att erhålla stormästartiteln och detta hände år 1978, alltså en världsnyhet. Maia Chiburdanidze fick titeln år 1984 och även Susan Polgar år 1991. Det finns även en särskild stormästartitel som endast är avsedd för kvinnor som heter Woman Grandmaster som oftast förkortas till WGM.

Svenskar som blivit stormästare

Sverige har skapat en hel del schackspelare som kammat hem titeln Stormästare, eller Grand Master, GM. Däribland har vi Gösta Stoltz som fick titeln år 1954 och som var en mycket begåvad schackspelare och var från början bilmekaniker. Han visade vid mycket ung ålder sin begåvning inom schackspelandet och fick sitt genombrott 1927 i sverigemästerskapet.

Tiger Hillarp Persson var också en stormästare, född 1970 och fick sitt stora genombrott 1994. Tiger vann det svenska mästerskapet två år i rad i Växjö 2008 och i Stockholm 2007 och var även representant i det svenska landslaget i schack-OS och Lag-EM.

Axel Smith
Axel Smith

Den svenska schackspelaren Daniel Semcesen som är född 1986 blev även han stormästare. Han erhöll titeln i februari 2014 då han nått 2500 elo-poäng.

Vår senaste stormästare är Axel Smith som är född 1986 och har sedan december 2015 varit den 24:e svenska stormästaren i schack. Axel har studerat vid universitet i Lund och under sitt examensarbete skrev han boken ”Stormästarna”, denna handlar om tre stycken schackspelare som reser i Europa i jakt på stormästartiteln. Han tillhör idag den akademiska schackklubben i Lund, och tillhörde även elitserielaget i klubben och var med och kammade hem SM-guld år 2010 och 2011. Han är sedan 2014 redaktör för ”Tidskrift för schack” vilket är Sveriges schackförbunds medlemstidning och denna kommer ut fyra gånger per år.

Krav för att bli stormästare

Det kan vara svårt att förstå sig på kraven för att bli stormästare då de är en aning komplicerade. En schackspelare inom Chess måste ha uppnått en elo-rating på över 2500, de behöver dock inte behålla denna nivå för att behålla titeln. Det krävs även minst två bra resultat (kallat normer) från minst 27 matcher totalt där minst tre andra stormästare deltagit, samt spelare från andra länder än sökandets. Allt detta måste ha uppnått innan FIDE ger titeln till en ny spelare. Du kan även få titeln genom att vinna Women’s World Championship, The World Senior eller World Junior Championship.