Magnus Carlsen

Magnus Carlsen är den unga killen från Norge som år 2013 blev världsmästare i snabbschack samt blixtschack. Han är född i stadsdelen Husvik i Tønsberg och har snabbt blivit ett namn på alla schackfanatikers läppar!

Karriär som junior

Redan vid sex års ålder blev Carlsen introducerad till att spela schack men fick inte tycke för spelet förrän han fyllde åtta år. Redan då såg Simen Agdestein som är en norsk stormästare i schack att Magnus hade en stor talang och att det fanns mycket potential. Simen Agdestein blev Carlsens allra första tränare tillsammans med de stora mästarna Bjarte Leer-Salvesen och Torbjørn Ringdal Hansen.

Magnus Carlsen hade under år 2004 vunnit över hela 300 ratingpoäng och han blev snabbt den näst yngsta stormästaren genom alla tider. År 2004 var ett guldår för Carlsen då han även blev känd världen över vid endast 13 års ålder under en turnering i blixtschack och slog den före detta världsmästaren Antolij Karpov. Magnus spelade även oavgjort mot Garri Kasparov som var den dåvarande regerande världsmästaren. Under 2005, alltså året efter, blev Carlsen den yngsta spelaren som lyckats ta sig vidare till kandidatturneringen och världsmästerskapet.

Carlsen fortsatte att briljera och under 2006 kom han på en delad förstaplats i en turnering samt vann sitt första mästerskap i Norge där han segrade över sin egen tränare, Simen Agdestein. Carlsen blev utnämnd till den yngsta spelaren genom alla tider att uppnå en rating på mer än 2700 under cupen i Linares-Morelia. I samma cup vann han mot mästaren Veselin Topalov och blev efter det den yngsta personen som någonsin lyckats vinna över en världsetta i schack.

Seniorkarriären gick spikrakt uppåt

Under 2009 gjorde Magnus Carlsen sina allra bästa turneringsresultat sedan han började spela på allvar, men även några av de bästa resultaten som någonsin fåtts i turneringar under hela schackets historia. Hans tränare Garri Kasparov hjälpte honom mot toppen under denna period och Carlsen vann Pearl Spring Chess Tournament med åtta poäng av tio möjliga – hans rating låg på 3002. Detta ledde till att han blev den femte och yngsta schackspelaren hittills som fått en rating på över 2800.

Carlsen gjorde dock ett mindre lyckat resultat i Schackolympiaden, men lyckades vända detta och vinna alla turneringar under år 2010 och var fortfarande obesegrad när det kom till ratings. Det var endast hans tränare Garri Kasparov som hade haft en högre rating. 2010 var ett mycket bra år för Carlsen som lyckades placera sig överst på den officiella ratinglistan i schack och dessutom vara den yngsta i historien att göra det.

Favorittippad och världsmästerskap

Efter 2010 placerade Carlsen sig på topp tre i varje schackturnering han medverkade i samt blev favorittippad som utmanare av den dåvarande världsmästaren Viswanathan Anands år 2012. Dessvärre drog han sig ur VM med anledning av meningsskiljaktigheter med FIDE (det internationella världsschacksförbundet).

Det var otroligt många som hade Carlsen som en favorit och favorittippade honom och inte minst när han skulle medverka i VM år 2013, 2014 och 2016. Carlsen vann VM år 2013 överlägset och förlorade inte en enda match. Han blev därmed den nya världsmästaren och försvarade sin titel både 2014 och 2016 och förblev världsmästare.