Schackturneringar

Under en schacktävling, eller en schackturnering som det också kallas, samlas en mängd spelare för att tävla om en individuell vinst eller vinst för en grupp – schackklubb. Schackturneringar kan vara precis vart som helst och förekommer i en stor lokal eller dylikt, med främsta regeln att det ska vara tyst och inga andra störande moment får förekomma. Det finns också kontrollanter som närvarar för att se till att allt är i sin ordning. Schackturneringar kan för många kännas lite skrämmande vid första anblick, eftersom det är en stor mängd spelare som samlats, men faktum är att det enbart är du och en motståndare som spelar åt gången.

Schack-klockan

När du spelar schack och deltar i turneringar så används det en så kallad schack-klocka. Detta för att spelarna inte ska dra ut på partierna för länge och de spelare som gjort färdigt sitt parti fortare inte ska behöva vänta alldeles för länge. Många upplever att schack-klockan gör hela spelupplevelsen mer spännande eftersom det blir mer tidspress på det hela. Båda spelarna har varsin klocka som visar sin egna tid.

När du flyttat din pjäs på schackbrädet så ska du trycka på klockan, likaså gäller motståndaren. Det finns vissa regler att tänka på med schack-klockan. Samma hand som du flyttat pjäsen med måste också användas för att trycka på klockan. Det är också den spelare med svarta pjäser som väljer vilken sida klockan ska ställas på.

Sveriges landslag

Det finns totalt fyra landslag i Sverige. Herrlandslaget, damlandslaget, juniorlandslaget och veteranlandslaget. I varje landslag är det förbundskaptens huvuduppgift att plocka ut spelare eller skapa ett lag till olika schackturneringar runtom i Sverige. Sveriges Schackförbund har olika slags tävlingar – Allsvenskan, Schack-SM, Juniorallsvenskan, Talangjakten, Skol-SM, Flick-SM, Skollags-SM och Kadettallsvenskan. Det anordnas årligen schacktävlingar och turneringar för de olika lagen. Kolla upp om det är i din stad eller i en närliggande ort.

Satsa pengar på schack

Ett flertal stora spelbolag erbjuder oddsspel på stora schackturneringar och mästarmöten.  Du kan med andra satsa och vinna pengar genom att spela på schack.  Spelbolag med stort utbud av schack att satsa pengar på inkluderar Unibet, Bwin och Bethard.

Schackturneringar på nätet

För den som inte är intresserad av att delta i fysiska turneringar via exempelvis schackklubbar så finns det andra alternativ. Numera kan du spela schack på nätet, så väl via datorn som i din mobiltelefon och surfplatta. Detta är förstås mer obegränsat och du har ett flertal varianter av schack att välja mellan. Det pågår ständigt turneringar online, när du har skapat dig ett konto och vill börja spela så tar det inte lång tid innan du hittat dig en motståndare. Du kan spela mot spelare över hela världen om du känner för det. Du kan dessutom öva på dina schackfärdigheter och bli en ännu bättre spelare. Schackturneringar på nätet kan även ske datoriserat, detta innebär att du spelar mot datorn och alltså ingen fysisk spelare. Detta är fördelaktigt då du oftast kan se vilka drag som kommer göras, det ger dig mer lärdom kring schack och huruvida du kan flytta dina pjäser för bästa resultat.